Zdrowe desery zamrażane? Czemu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, lecz także świetnie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.

Co to jest minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z trafną porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową porcją malin albo jakimś interesującym sosem owocowym. To perfekcyjna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub z mieszanki. Pomocniczym walorem jest również to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być w każdym calu zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są perfekcyjną przekąską w trakcie upalnych dni. Bardzo dobrze smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu