Smakowity, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednak też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
mozzarella
Skąd w następstwie tego wziąć pionierski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – naprawdę należałoby dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.