Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, by uzyskać różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga ogromnego trudu. czy kawa jest dobra na kaca Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film