Lokalna kuchnia jest nadzwyczaj zróżnicowana. Jest to jak najbardziej przychylne określenie, gdyż można się w niej doszukać wielu rodzajów poszczególnych dań i posiłków. Dzięki temu zawsze wolno wybrać coś innego i różniącego się chociażby przeciętnymi akcesoriami od dań podstawowych. Kuchnia polska ze swych dań jest znana także na całym świecie. Niesłychanie wielu recenzentów sławi sobie jej dania. Niektóre z nich są specyficzne oczywiście dla kraju. Do takich potraw, z jakich głównie słynie ojczyzna wolno zakwalifikować kotleta schabowego oraz pierogi rozmaitego typu. Ludzie z innych państw, którzy odwiedzają Polskę nadzwyczaj niejednokrotnie potrzebują spróbować tych znanych w świecie specjałów, potrzebują jednak akompaniować przy ich przygotowywaniu. restauracja przy Rynku Kraków Także zagraniczni kucharze po fachu czasami pragną zajmować się gotowaniem tylko oraz wyłącznie lokalnych dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się wiernie odtworzyć ten specyficzny smak, jaki mieści się w tych potrawach. Pod żadnym pozorem nie świadczy to jednak, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. Niejednokrotnie po prostu bywa tak, że by móc porządnie gotować polskie dania należy urodzić się Polakiem, lub też długo przebywać w tym państwie, bo nie wszystkich rzeczy można kupić i wyuczyć się z lektury. W kuchni krajowej jest dużo charakterystycznych potraw. Bardzo w wielu przypadkach są one znane na całym świecie. Nadrzędnymi takimi daniami, jakie są powszechnie znane jako wyroby Polaków są pierogi i kotlet schabowy. Niemniej jednakże nienależny zapominać o innych typach potraw, jakimi są na przykład zupy. Również są one legendarne, lecz niestety już w mniejszym stopniu od dalej wymienionych potraw.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni